Странице

недеља, 5. фебруар 2012.

SAVETI iz NAFTALINA by UCHA HAIR- SUVA I OŠTEĆENA KOSA


Suvoća kose može nastati zbog nedostatka vitamina (najčešće A) u organizmu, poremećajima žlezda i različitih poremećaja hormona. Suva kosa je obično i oštećena, ukoliko je previše hemijski(bojom, kiselinom, hidrogenom…) ili fizički tretirana( sunčani i UV zraci, toplotni uticaj...). Za suvu kosu je neohodna hrana bogata vitaminima, naročito vitaminom A. Preporučuje se maslac, mleko, jaja, jetra bakalara, riblje ulje. Od voća i povrća – urma, narandža, šargarepa, tikvica, kupus. Neophodan je režim za opšte jačanje, ispravna ishrana, dobar odmor. Potrebno je kosu sačuvati od isušivanja, ne bojiti je, ne izbeljivati, ne uvijati je previše figarom i presama. Na suncu i vetru ne treba biti nepokrivene glave. 
Da biste ublažili sve uticaje koji negativno utiču na suvu (oštećenu) kosu , pokušajte da prehranite koren (celu kosu) hranljivim maskama ili serumima, kako biste vratili čvrstoću i sjaj vašim vlasima.

ČAJ OD NANE
Posle pranja dobro isprati suvu, obojenu kosu čajem od nane (2 kašike nane preliti 1 čašom vrele vode, ostaviti da stoji najmanje 30 minuta).
RASTVOR OD MEDA ZA OMEKŠAVANJE KOSE
30 g kamilice preliti sa 100 ml vrele vode, ostaviti da stoji 1 sat, procediti pa dodati 1 kašičicu meda. Prethodno opranu i peškirom malo istrljanu kosu obilno natopiti ovim rastvorom. Posle 30-40 minuta kosu isprati toplom vodom bez sapuna. Ako je kosa mnogo suva, ovaj tretman raditi jedanput u 10-12 dana, a kod masne kose jedanput u 6-7 dana.
LOSION OD CRNOG LUKA
Jednu kašiku soka od crnog luka pomešati sa dve kašike votke i jednom kašikom ricinusovog ulja. Dobijenu smesu utrljavati u kožu glave 1 sat pre pranja.
MASKA OD SIRĆETA, MEDA I ULJA
Dobro izmešati jednu kašiku jabukovog sirćeta, dve kašike meda i jednu kašiku maslinovog ulja, pa dobijenu smesu naneti na opranu i isceđenu kosu, ravnomerno raspoređenu širom četkom po čitavoj dužini. Maska treba da odstoji oko sat vremena i ispere se mlakom vodom.
VOĆNI BALZAM ZA KOSU
Mešavinu od pola očišćene jabuke, pola banane, soka od dve pomorandže i jedne kašičice kima izmiksujte u blenderu i nanesite na opranu, vlažnu kosu. Umotajte kosu u topao peškir, ostavite da odstoji dvadesetak minuta, a potom isperite balzam i ponovo operite kosu šamponom.

PAKOVANJE OD ČIČKOVOG ULJA
Dodatnu pomoć već isušenoj kosi pružiće pakovanje od čičkovog ulja koje deluje antibakterijski i hrani kosu.
 U jednu činiju izdvojte i dobro razmutite žumance. Kap po kap dodajte čičkovo ulje (može se nabaviti u svim apotekama)i lagano mešajte. U celu smesu nacedite pola limuna, sjedinite i rasporedite pakovanje po korenu i celoj dužini oprane kose. Masirajte nekoliko minuta da se bolje upije. Omotajte glavu peškirom i pustite da djeluje dvadesetak minuta, a potom isperite. Ovo  pakovanje je dovoljno koristiti  jednom mesečno! 

MASKA OD JAGODA I MAJONEZA
U činiji izgnječite 8 jagoda, sa dodatkom jedne kašike  majoneza. Izmešajte dobro i umasirajte u vlažnu kosu. Stavite plastičnu kesu ili kapu za kupanje( kako biste utoplili kosu) i ostavite masku da deluje oko sat vremena. Isperite kosu šamponom i stavite regenerator koji inače koristite.

MASKA OD BANANE ZA GLATKU KOSU
Ispasirajte bananu, dodajte jednu kašiku maslinovog ulja i kašiku soka od limuna. Ovo pakovanje se nanosi na mokru kosu, dobro utrlja, drži desetak minuta i potom opere šamponom. 
Možda ćete zbog maslinovog ulja, koje se teže ispira, morati da kosu šamponirate dva puta.. Nakon ovog pakovanja, prebogatog vitaminom B i kalijumom, vaša kosa će biti mekana i sjajna. 

ULJANA MASKA SA KONJAKOM
1 šoljicu ricinusovog ulja, 1 žumance i 1/2 kašike konjaka pomešajte i nanesite na celu kosu, počevši od korena. Maska treba da deluje oko 2h! Posle ispiranja, operite kosu blažim šamponom, jednom ili dva puta. Za vidljive rezultate, stavljate ovu masku jednom nedeljno.

HRANLJIVO PAKOVANJE
-1 ili 2 žumanceta 
-nekoliko kašika ricinusovog ulja
-trećina bočice AD kapi (uljani rastvor)
-kapi od koprive
-B vitamin u ampuli
-2 - 3 kašike pantenola
-1 kašika šampona
Ovo sjedinite, utrljajte u koren i na celu duzinu kose i ostavite na glavi sto duze.



1 коментар: