Странице

уторак, 7. фебруар 2012.

SAVETI iz NAFTALINA by UCHA HAIR- OPADANJE KOSE


Opadanje i proređivanje kose može biti posledica anemije, stresa, loše ishrane, gljivične infekcije, peruti, hormonskog disbalansa, upotrebe nekih lekova, raznih upala u organizmu… Najvažnije od svega je smanjiti stres! Ishrana mora biti uravnotežena, s dovoljno vitamina, gvožđa, bakra i cinka, kao i redovnim obrocima.  Treba  masirati koren kose odgovarajućim serumima na biljnoj bazi i četkanjem kose, svakog dana, u raznim pravcima. Za pranje koristite blage i neutralne šampone.

ŠAMPON PROTIV OPADANJA KOSE ( i peruti)
1 doza Kosili šampona
1/4 doze kantarionovog ulja
1/4 doze ricinusovog ulja
1/5 doze pantenol rastvora
1/5 doze AD kapi
*neka dozer bude flašica Kosili šampona
Ovom mešavinom prati kosu 2 meseca, pa pauzirati mesec dana.
 U vreme pauze koristi se Kosili ili neki blagi šampon.

ČAJ OD MASLAČKA ILI BOKVICE
Da suva kosa ne bi opadala, treba je ispirati čajem od maslačka ili bokvice( 1 kašiku sveže iseckane biljke preliti čašom vrele vode,ostaviti da odstoji 1h, procediti, isprati kosu).

TONIK OD BOSILJKA
Šaku iseckanog svežeg bosilja skuvajte u pola litra vode, pa dobijenim tonikom svakog jutra masirajte kožu glave.

PIVSKI KVASAC
Uzimati 3 puta dnevno po jednu kašiku pivskog kvasca u vrenju. Dozu je moguće zameniti kvascem u prahu (1 kašičicu razmutiti u šolji vode ili soka). Osim što će vam pomoći kod oporavka kose, kvasac je dobar za kožu i nokte.

LOSION OD BELOG LUKA
U 1 dl komove rakije staviti nekoliko čenova izgnječenog belog luka. Ostaviti da odstoji nekoliko dana u zatvorenoj teglici.
Nakon toga, redovno svakog dana nanositi tečnost štapićem za uši na koren kose. Postupak ponavljati 7-8 dana. Posle toga, još 3-4 puta naneti pripremljen losion pred pranje kose i držati što duže.


LOSION OD KOPRIVE
U 1 l ključale vode dodati 15 kašika iseckananih listova koprive (ili čaj). Skinuti sa vatre, poklopiti i ostaviti 2 sata. Nakon toga zagrejati vodu sa koprivom, ali paziti da ne proključa. Skloniti sa vatre i dodati 5 kašika cveta kamilice (može sušeni cvet). Poklopiti i ostaviti još 2 sata.
Zatim proceditii i dodati 300 ml (3 dl) vinskog sirćeta. Dobro izmešati.
Svako veče nakvasiti gužvicu vate, nakvasiti losionom i masirati kožu glave.
*Protiv opadanja i za jačanje korena kose upotrebljavaju se i kapi od koprive, koje se mogu nabaviti u apotekama i prodavnicama zdrave hrane. One se masažom utrljavaju 2- 3h pre pranja kose.

MASKA ZA JAČANJA KORENA KOSE
Žumance, pola kašičice ruma i 2 kašičice maslinovog ulja pomešajte i utrljajte u kosu. Utoplite glavu peskirom, ostavite da deluje preko noći, pa ujutru kosu isperite čajem od kamilice.

PIRE OD PARADAJZA I LUKA
Pire od ispasiranog zrelog paradajza (2-3 supene kašike) pomešajte sa supenom kašikom pirea od crvenog luka. Dobijenu mešavinu (najbolje ispasiranu u blenderu) utrljati u koren oprane kose. Pošto je masa žitka, stavite na glavu kapu za tuširanje da ne bi curila i ostavite da deluje 20- 30 minuta. Ispirajte toplom vodom nekoliko minuta.

MASAŽA MASLINOVIM ULJEM I LIMUNOVIM SOKOM
Na pari zagrejati 4 supene kašike maslinovog ulja i sok od jednog limuna. Ovako pripremljenu toplu smesu utrljavajte u koren dobro raščešljane kose i isperite mlakom vodom.

ULJE, MED I CIMET
Kašičicu zagrejanog maslinovog ulja pomešati sa jednom velikom kašikom meda i jednom kašičicom cimeta. Masku je potrebno nanositi 2- 3 puta nedeljno i držati na glavi oko 15 minuta.




Нема коментара:

Постави коментар