Странице

среда, 1. фебруар 2012.

SAVETI iz NAFTALINA by UCHA HAIR- MASNA KOSA


Kao posledica pojačanog lučenja lojnih žlezda, mašćenje kose je mnogim ženama velika životna komplikacija i organizacioni problem zbog svakodnevnog pranja i sušenja, pogotovo zimi.
Kod masne kose veliki značaj ima način ishrane. Korisni su mlečni proizvodi, jaja i hrana bogata vitaminima. Preporučuje se voće, povrće, ovsena kaša. Treba ograničiti, a još bolje isključiti upotrebu životinjskih masti i zameniti ih biljnim mastima. Količinu masne hrane treba smanjiti. Ne preporučuje se hrana iz konzervi, slanih i ljutih jela, začina. Korisne su sportske aktivnosti i šetnje.
U potrazi za rešenjem ostaje vam da korigujete ishranu i eksperimetišete prirodnim maskama, serumima koje ćete sami napraviti i savetima koji će koliko- toliko ublažiti ovaj problem:
-         Masnu kosu perite tako što ćete na nju staviti regenerator, pa onda šampon;
-         Ako je moguće uopšte ne koristiti regenerator koji je dodatno masti( obično važi samo za nefarbanu kosu);
-         Koristite biljne šampone koji ne razdražuju lojne žlezde ili sapun na prirodnoj bazi;
-         Ispirajte kosu mlakom vodom jer vruća voda povećava mogućnost mašćenja;

SUVO PRANJE
Ako ste u žurbi, pokušajte sa suvim šamponom u obliku talka ili pšeničnog brašna koji upija višak masnoće sa temena. Kada  prah utrljate u kožu glave, prođite prstima i kroz pramenove, pa dobro iščetkajte gustim češljem. Ne preterujte sa količinom koju stavljate jer od suviše talka kosa deluje beličasto i bez sjaja.
        MASKA OD DINJE
Pogodna je za kosu koja je masna u temenu, a suva pri vrhovima. Ispasirajte nekoliko kriški dinje u mikseru (ili viljuškom) i rasporedite po kosi. Ostavite da deluje petnaestak minuta, a potom dobro isperite. Za veći sjaj, u poslednju vodu za ispiranje dodati kašiku jabukovog sirćeta. Ovo pakovanje možete koristiti jednom nedeljno.

       MASKA OD BANANE
       Izmiksirajte pola banane sa jednom kašikom soka od limuna i kašikom mleka. Masu nanesite na kosu, a nakon 20minuta isperite i stavite šampon koji inače koristite.  

MASKA OD JOGURTA
Pomešajte 5 kašika jogurta (sa manje masnoće), 1 kašiku sode bikarbone i 1 kašiku sveže isceđenog limunovog soka. Smesu nanesite na celu kosu, posebno na koren. Ostavite da odstoji 40-ak minuta i isperite mlakom vodom. Ovu masku možete koristiti jednom nedeljno.

MASKA OD PIJANOG JAJETA
 Ulupati 1 jaje, dodati 2 kašičice konjaka. Utrljati tu smesu u kožu glave i ostaviti 15-20 minuta, pa oprati kosu kao i obično.

            MASKA OD JAJA I MEDA
Pomešajte 1 žumance, 1 kašiku meda, 2 kašike svežeg limunovog soka dok ne dobijete kremastu masu. Masku nanesite na suvu kosu tako što ćete je prvo umasirati u teme glave, a zatim  četkom rasporediti po čitavoj kosi. Ostavite je tako 20-ak minuta, pa kosu  isperite prvo vodom, a zatim i blagim šamponom.

MASKA OD ESENCIJALNIH ULJA
Potrebno je: 1/2 šolje soka od jabuke, 1 kašika meda, 1/2 kašike esencijalnog ulja lavande, 1/2 kašike esencijalnog ulja pomorandže, 1 sveže isceđen limun.
Dobijenu mešavinu umasirajte u vlažnu kosu i to od temena ka vrhovima. Prekrijte kosu i ostavite masku da odstoji 15-20 minuta. Isperite kosu mlakom vodom, a zatim i odgovarajućim šamponom.

MASKA NA BAZI JABUKOVOG SIRĆETA
Izrendajte 100 gr peršuna, dodajte 1 kašičicu votke i 2 kašike ricinusovog ulja. Sve to dobro izmešajte i umasirajte u koren kose. Nakon pola sata isperite kosu prvo vodom pa jabukovim sirćetom. Zatim kosu operite blagim šamponom za masnu kosu.

            SOK OD LIMUNA I ŠARGAREPE
Kod masne kože glave i povećane masnoće kose (ako kosa nije mnogo prljava) mazati kožu smesom od 2 dela soka od limuna i 1 dela soka od šargarepe, 1-2 sata pre pranja kose. Za to vreme glavu prekriti peškirom. Posle pranja kosu ispočetka isprati vrućom vodom, a zatim hladnijom (sobna temperatura), u koju je dodat sok od limuna (1 kašika na 1,5-2 l vode). Sok od limuna se može zameniti sirćetom.

KAMILICA
Dobro čisti masnu kosu smesa jakog čaja kamilice (1-2 kašike cveta na 1 čašu vrele vode, ostaviti da stoji 15-20 minuta, procediti) sa isto tolikom količinom 70% etilalkohola ili kolonjske vode. Kožu glave trljati svaki dan tamponom od vate ili gaze natopljenim tom smesom.

            ORAH
           Tamna, masna kosa se može ispirati čajem od sveže, zelene ljuske oraha. Za dobijanje čaja 3 kašike       samlevenih ljusaka preliti sa 2 litra vode, zagrejati do ključanja, procediti i toplo koristiti za ispiranje.






Нема коментара:

Постави коментар