Странице

недеља, 6. јануар 2013.

SHE IS...



Inspirisana vintage stilovima , kolekcija frizura “ SHE  IS…” praktično je prvenac koji je čekao svoje vreme, adekvatnu formu i inspiraciju, da bi u pravom svetlu dočarala divnu devojku koja je prezentuje. Svojom pričom otkriva svoje stavove i upoznaje nas sa specifičnim stilom života. Stajlinzima koje je sama obabrala prati frizure, a melodijama uz svaku fotografiju vreme na koju je ona inspiriše.



 Za sebe kaže da je ljubitelj socijalne istorije međuratnog i posleratnog perioda, sve do pojave mini suknje.


Njenu pažnju okupira otkrivanje novih detalja i informacija vezanih za modu, muziku, zabavu i svakodnevni život pomenutog perioda. Strast je počela sa muzikom, koja je i danas najvažniji deo te ljubavi. Od početaka rokenrola i rockabilly-ja, simbola i idola koji su stvarali prekretnicu u muzičkoj istoriji, danas najviše uživa u ritmu i bluzu četrdesetih i pedesetih, kao i swing muzici i neponovljivoj kreativnosti Big bendova koji su stvarali od početka tridesetih i napravili prostor za novi polet u oslobađanju kroz muziku i kreativnost.

Ocarana je ženskim vokalima, a naročito i ženskim big bendovima, koji jesu bili prava retkost tog perioda.



Njena strast je i ples, koji nekako prirodno ide uz ljubav prema muzici . Oduševljava je entuzijazam prema plesanju i pune plesne sale u kojim se do jutra plesalo uz “vreli jazz”. Lindy hop je tako postao najpopularniji u Savoy ballroom-u (New York City), koji je drugacije nazivan i “Home of happy feet”. Njega izdvaja zbog činjenice da je ostao upamćen po tome da je okupljao entuzijaste i muzičare bez obzira na boju njihove kože.




Kada je u pitanju moda i estetika, modernost i elegancija idu rame uz rame. Moda počinje da prati liniju ženskog tela, koje se oslobađa, delimično društveno, ali i estetski. Smatra da je moda isticala ono najbolje na ženi- tanak struk, istaknute obline ili naglašena ramena, ali sve uz dozu građanske otmenosti i manire, koji su danas, nažalost, nestali sa tom istom građanskom klasom.
Iako se uticaj konzervativnog društva ogledao i u estetici, krojevi i detalji na garderobi i asesoarima su sa druge strane govorili o težnji ka slobodi, maštovitosti i kreativnosti. Detalji su ti koji je najvise oduševljavaju. Da li je u pitanju kragna ili sara, detalj na šeširu ili rukavicama, svaki upotpunjava klasičan i elegantan izraz, koji je bio neizostavan deo kulture odevanja, o bilo kom dobu dana ili večeri da je reč. Visoki standard po pitanju lepote i odevanja se prosto podrazumevao. Danas se ta vrsta otmenosti često gubi, a sa njom i građanska dostojanstvenost.







Sve je od frizure pa do šminke uključivalo puno pažnje i posvećenosti- prirodan i negovan izgled, porcelanski ten, otmena i graciozna silueta. Edith Head, modni dizajner je klasičan primer prenošenja glamura na filmska platna, čije su kreacije večna klasika po pitanju predstave o ženskoj figuri i izgledu.


Kada je u pitanju kosa, preferira talase koji su nastali kroćenjem loknaste kose. Svakako su i najkomplikovaniji za oblikovanje i baš zato jesu pravi izazov! Kosa navijena krpicama je tehnika koja se najčešće primenjivala i obično daje najlepše i najprirodnije lokne. “S” forma šiški, šestice ili victory rolnice su kao asesoar - upotpunjavaju izgled i čine ga interesantnijim. 

Puno je primera i detalja koji idu u prilog lepoti spoljašnjosti, a koji se vezuju za najglamurozniju i najelegantniju eru istorije.













Nostalgija je često nepravedna prema istoriji u smislu da se odredjeni simboli preuveličavaju, romantizuju i izvlače iz konteksta, stvarajući tako jednu subjektivniju i idealzovanu sliku. Neki se koriste u popularne i komercijalne svrhe. Nositi deo istorije na sebi za određenu grupu ljudi predstavlja posebno zadovoljstvo. Nekima je to način da se razlikuju i da na drugačiji način izraze sebe. Drugi bivaju poneseni modnim trendom i plasiranjem određenih elemenata modne prošlosti i demodea, a neki su jednostavno entuzijasti i kolekcionari.
Imajući sve ovo u vidu, muzika, moda i stvaralaštvo tog perioda jeste ostalo kao večna vrednost i veoma snažna inspiracija. Otmenost je ono što je po njenom mišljenju  asocijacija na vreme koje je iza nas , kao zajednički imenitelj lepote…

Ona je Tijana Stojiljković.




make up: Ljubica Mirković
model: Tijana Stojiljković

hair: Ucha Hair




















Нема коментара:

Постави коментар