Странице

среда, 24. јун 2009.

Šišanje BEBA

Prvo šišanje i sečenje noktiju se otprilike poklapaju, negde posle 6. nedelje života. Dečja kosa je slaba, neformirana i tanka, pa je treba pažljivo šišati, jer u tom uzrastu dete ima meke kosti glave i fontanele. Bebe sa kosom treba ošišati jer se ta prva kosa " bori" i prirodno opada, ali neujednačeno. Zato je treba izravnati tupim, ravnim rezom, makazama sa zaobljenim vrhom. Dlaka će posle normalno rasti, razvijaće se zdrav koren, a kosa će dobiti bolji kvalitet. Deca ne vole da im se kosa kvasi, ali se ona ipak mora delimično pokvasiti. Prilikom sečenja kose, prsti osobe koja šiša treba da leže na glavi deteta, kosa seče iznad njih, da se ne bi makazama povredilo teme bebe. Za to vreme, majka u naručju drži dete.
Drugo šišanje se obavlja u 6. mesecu života bebe. Kada dete dobije prednje zube, sekutiće, zatvara se zadnja fontanela. Šišanje se obavlja kao i prvog puta, oprezno jer makaze ne smeju da dodirnu glavu bebe. Ukoliko dete ima temenjaču i pored redovnih tretmana( mazanje temena, iščešljavanje ), treba ga šišati u kraćim vremenskim intervalima.
Treće šišanje treba obaviti kada dete napuni 12 meseci života. Ovo šišanje će se obaviti znatno lakše jer je beba čvršća, sama sedi, kosti glave su čvršće, prednja fontanela se delimično zatvorila.
U ovom periodu dete se može šišati i ne previše bučnom mačinicom, lakom i malom, sa plastičnim branikom u vidu češlja.
Ukoliko kosa smeta Vašoj bebi, treba je ukloniti laganom kopčom- šnalicom sa zaobljenim vrhovima. Treba izbegavati vezivanje kosu u " palmicu", jer se moze doci do opadanja kose, koja jos tanka i slaba.

Znači, u prvoj godini života dete treba 3 puta šišati. Ne znači da će kosa biti gušća, ali će dlaka biti deblja i otpornija na sve bolesti i temparature koje su poznate kod dece.
Svako dete je individua za sebe, različito reaguje, tako da sva uputstva treba prilagoditi njemu.
Svejedno, Vaša beba takođe zaslužuje lepu frizuru!

Нема коментара:

Постави коментар