Странице

недеља, 6. јануар 2013.

SHE IS...



Inspirisana vintage stilovima , kolekcija frizura “ SHE  IS…” praktično je prvenac koji je čekao svoje vreme, adekvatnu formu i inspiraciju, da bi u pravom svetlu dočarala divnu devojku koja je prezentuje. Svojom pričom otkriva svoje stavove i upoznaje nas sa specifičnim stilom života. Stajlinzima koje je sama obabrala prati frizure, a melodijama uz svaku fotografiju vreme na koju je ona inspiriše.



 Za sebe kaže da je ljubitelj socijalne istorije međuratnog i posleratnog perioda, sve do pojave mini suknje.


Njenu pažnju okupira otkrivanje novih detalja i informacija vezanih za modu, muziku, zabavu i svakodnevni život pomenutog perioda. Strast je počela sa muzikom, koja je i danas najvažniji deo te ljubavi. Od početaka rokenrola i rockabilly-ja, simbola i idola koji su stvarali prekretnicu u muzičkoj istoriji, danas najviše uživa u ritmu i bluzu četrdesetih i pedesetih, kao i swing muzici i neponovljivoj kreativnosti Big bendova koji su stvarali od početka tridesetih i napravili prostor za novi polet u oslobađanju kroz muziku i kreativnost.

Ocarana je ženskim vokalima, a naročito i ženskim big bendovima, koji jesu bili prava retkost tog perioda.



Njena strast je i ples, koji nekako prirodno ide uz ljubav prema muzici . Oduševljava je entuzijazam prema plesanju i pune plesne sale u kojim se do jutra plesalo uz “vreli jazz”. Lindy hop je tako postao najpopularniji u Savoy ballroom-u (New York City), koji je drugacije nazivan i “Home of happy feet”. Njega izdvaja zbog činjenice da je ostao upamćen po tome da je okupljao entuzijaste i muzičare bez obzira na boju njihove kože.




Kada je u pitanju moda i estetika, modernost i elegancija idu rame uz rame. Moda počinje da prati liniju ženskog tela, koje se oslobađa, delimično društveno, ali i estetski. Smatra da je moda isticala ono najbolje na ženi- tanak struk, istaknute obline ili naglašena ramena, ali sve uz dozu građanske otmenosti i manire, koji su danas, nažalost, nestali sa tom istom građanskom klasom.
Iako se uticaj konzervativnog društva ogledao i u estetici, krojevi i detalji na garderobi i asesoarima su sa druge strane govorili o težnji ka slobodi, maštovitosti i kreativnosti. Detalji su ti koji je najvise oduševljavaju. Da li je u pitanju kragna ili sara, detalj na šeširu ili rukavicama, svaki upotpunjava klasičan i elegantan izraz, koji je bio neizostavan deo kulture odevanja, o bilo kom dobu dana ili večeri da je reč. Visoki standard po pitanju lepote i odevanja se prosto podrazumevao. Danas se ta vrsta otmenosti često gubi, a sa njom i građanska dostojanstvenost.







Sve je od frizure pa do šminke uključivalo puno pažnje i posvećenosti- prirodan i negovan izgled, porcelanski ten, otmena i graciozna silueta. Edith Head, modni dizajner je klasičan primer prenošenja glamura na filmska platna, čije su kreacije večna klasika po pitanju predstave o ženskoj figuri i izgledu.


Kada je u pitanju kosa, preferira talase koji su nastali kroćenjem loknaste kose. Svakako su i najkomplikovaniji za oblikovanje i baš zato jesu pravi izazov! Kosa navijena krpicama je tehnika koja se najčešće primenjivala i obično daje najlepše i najprirodnije lokne. “S” forma šiški, šestice ili victory rolnice su kao asesoar - upotpunjavaju izgled i čine ga interesantnijim. 

Puno je primera i detalja koji idu u prilog lepoti spoljašnjosti, a koji se vezuju za najglamurozniju i najelegantniju eru istorije.













Nostalgija je često nepravedna prema istoriji u smislu da se odredjeni simboli preuveličavaju, romantizuju i izvlače iz konteksta, stvarajući tako jednu subjektivniju i idealzovanu sliku. Neki se koriste u popularne i komercijalne svrhe. Nositi deo istorije na sebi za određenu grupu ljudi predstavlja posebno zadovoljstvo. Nekima je to način da se razlikuju i da na drugačiji način izraze sebe. Drugi bivaju poneseni modnim trendom i plasiranjem određenih elemenata modne prošlosti i demodea, a neki su jednostavno entuzijasti i kolekcionari.
Imajući sve ovo u vidu, muzika, moda i stvaralaštvo tog perioda jeste ostalo kao večna vrednost i veoma snažna inspiracija. Otmenost je ono što je po njenom mišljenju  asocijacija na vreme koje je iza nas , kao zajednički imenitelj lepote…

Ona je Tijana Stojiljković.




make up: Ljubica Mirković
model: Tijana Stojiljković

hair: Ucha Hair




















четвртак, 3. јануар 2013.

HAIR STEPS to New Year


Tokom predstojećih praznika imate sasvim dovoljno prilika da isprobate neku od ponuđenih frizura koju možete napraviti same u nekoliko koraka:

Predlog I: 
  1. Podelite kosu, vežite dva konjska repa i ostavite slobodne pramenove oko čela i na slepoočnicama.
  2. Pričvrstite kikice gumicama i na krajevima.
  3. Presavijte ih i obe gumice spojite ukosnicama sa unutrašnje strane.
  4. Spojeve gumica obavijte slobodnom kosom sa vrhova repića , pričvrstite ih ukosnicama i fiksirajte lakom.
  5. Pramenove sa čela i slepoočnica spojite u jedan i obavijte preko svega toga, kako bi spojevi delovali uredno.
  6. Po potrebi, na određenim mestima, fiksirajte lakom za kosu.


Predlog II: 
  1. Uvijenu kosu raščešljajte prstima i urolajte je sa jedne strane.
  2. Na potiljku rolnicu fiksirajte ukosnicama i lakom, a slobodni deo kose sa druge strane spojite u visini uha.
  3. Tako spojeni krajevi lokni, takođe fiksirani lakom i ukosnicama, obrazovaće asimetričnu punđicu sa strane.

Predlog III: 
  1. Коsu pokupite u rep, a gumicu obavijte pramenon kako biste je sakrili.
  2. Ispletite nekoliko pletenica od slobodne kose koja pada iz repa i pričvrstite ih gumicama na krajevima.
  3. Dodajte umetak od prirodne kose koji ćete obaviti oko repa, da bi punđa dobila volumen, ukoliko kosa nije mnogo duga.
  4. Svaku pletenicu razvucite da bi dobile opusteniji oblik i kačite ih neobavezno, jednu po jednu, da bi formirale punđu na potiljku.
  5. Fiksirajte ukosnicama i lakom, trudeći se da oblik bude što neformalniji.

Predlog IV: 
  1. Podelite kosu na 7 delova i od svakog napravite konjski rep.
  2. Ostavite bočne delove slobodne, a ostale povezujte gumicama.
  3. Najpre spojite gornja tri dela, a potom ostatak sa donja dva.
  4. Oko tako spojene celine uvrtite ostavljena dva bočna repa i spojite ih gumicom sa unutrašnje strane.

Predlog V: 
  1. Pokupite kosu u visoki konjski rep koji ćete gumicom vezati i na polovini.
  2. Od slobodnog dela kose ispod druge gumice ispletite  pletenicu.
  3. Presavijte prvu polovinu repa i prikacite ga ukosnicama, kako bi se dobio izgled punđe.
  4. Neformalni izgled pletenice, koja će poslužiti kao ukras cele frizure, postići ćete na taj način što ćete njen središnji  pramen uhvatiti prstima, a ostala dva povući na gore.
  5.  Tako neurednu, opuštenu pletenicu obmotajte oko punđe umesto asesoara.
  6. Varijacija ove frizure može biti i ostavljen kraj pletenice koji pada umesto šišaka.


Predlog VI: 
  1. Kosu prelomite figarom. Najbolje je koristiti kupasti, da bi se lokne sužavale pri krajevima.
  2. Podeliti kosu na četiri dela, jedan na vrhu glave, dva sa strane i jedan pozadi.
  3. Deo kose na potiljku pokupite u rep i od njega formirajte punđu. Ona će služiti kao baza celoj frizuri, na koju se nadograđuju ostali delovi.
  4. Bočne delove kose uviti oko gumice repa i fiksirati ih ukosnicama. Lokne prethodno raščešljati prsima, kako bi kosa dobila neobavezniji izgled i delovala prelomljeno.
  5. Gornji deo zabaciti unazad i spojiti ga na potiljku sa punđom.
  6. Ova frizura ne traži urednost. Ona treba da deluje prirodno, sa laganim padom lokni koje ispadaju sa strane, pa je nije potrebno previše lakirati.