Странице

субота, 21. јануар 2012.

SAVETI iz NAFTALINA by Ucha Hair- PRAVILNA NEGA KOSE


Još iz vremena dok nije bilo interneta, u jednoj fascikli sam sačuvao isečke iz novinskih članaka sa savetima za negu kose. Uglavnom su to recepti koji se mogu napraviti u domaćoj radinosti, neki od njih verovatno prenošeni s kolena na koleno. To me je podstaklo da svoju malu kolekciju upotpunim i ponovo se pozabavim tekstovima sa raznih edukativnih sajtova i foruma, sa kojih sam i sam učio.
Profesionalni, fabrički preparati  za kraće vreme postižu željene rezultate i masivno se koriste u svakodnevnoj nezi kose, ali ima nečeg posebnog u ovim domaćim koje možete čuvati na policama, među zimnicom.

Ako se žalite na slabu, masnu kosu, opadanje, perut, ispucale vrhove, možda grešite u nekom od najbitnijih koraka u nezi kose. Uvek se trudite da pravilno PERETE kosu, upotrebljavate REGENERATOR- balzam, MASKE- pakovanja i SUŠITE kosu poštujući sledeće savete:

PRANJE KOSE
- Prvo što treba da uradite je da kosu  raščešljate, kako bi razmrsili čvorove i izbegli da vam kosa nakon pranja bude još zamršenija.
-Bitno je odabrati pravi šampon, u zavisnosti od tipa kose( normalna, masna, suva, mešovita).
 - Ne preterujte sa doziranjem šampona. Preporučljivo je da prilikom pranja koristite jednu ili dve kuglice veličine lešnika .
 - Razmažite šampon dlanovima, ne direktno na kosu, pomešajte ga sa malom količinom vode i tek onda rasporedite na celu dužinu.
-  Blago masirajte glavu, ne trljajte jako koren jer ćete tako pojačati lučenje sebuma i kosa će vremenom postati masna.
- Nemojte šampon nanositi direktno na vrhove. Ako imate dugu kosu, skupite je u veliki pramen i pravite blage pokrete odozgo na dole, dok se ne stvori ravnomerno raspoređena pena na celoj glavi. Ako je pri prvom šamponiranju pena gusta , nije neophodno ponavljati proces.
-  Preporučuje se  jedno šamponiranje, u zavisnosti od gustine i zaprljanosti kose.
-  Uklonite penu mlakom vodom, prolazeći prstima kroz kosu koja mora biti dobro isprana( pretopla voda izaziva širenje pora i opet pojačano lučenje sebuma).
- Teme je takođe potrebno dobro isprati da ne bi doslo do perutanja, isušenja i svraba.
- Poslednji mlaz pri ispiranju može biti nešto hladniji jer ispiranje hladnijom vodom na kraju doprinosi boljem sjaju kose.

Recept za  šampon koji regeneriše kosu
potrebno je:
-šampom od koprive (onaj običan, domaći) 
-pantenol 
-kapi od koprive 
-AD kapi (vodeni rastvor) 
-B vitamin u ampulama (slobodno stavite 2-3 ampule kupljene u apoteci) 

Šampon od sapuna za masnu kosu
Sapun na prirodnoj bazi izlomiti na komadiće i ostaviti ga preko noći u vodi. Zgnječiti ga ujutru i ocediti vodeni deo. U sapun dodati malo bebi pudera, izgnječiti ga i time oprati kosu.

UPOTREBA REGENERATORA- BALZAMA
-         Regenerator nanosite na isceđenu kosu. On je hrani, neguje, hidrira, čini je sjajnijom, sprečava njeno pucanje i omogućava lakše češljanje.
-         Za suvu i poroznu  koristite hidrirajući regenerator, za masnu odaberite balzam bez ulja, a za oštećenu kosu koristite balzam sa dodatkom proteina.
-         Nećete pogrešiti ako na dlan sipate istu količinu balzama kao i šampona( u zavisnosti od dužine kose), nanoseći ga od temena( nikako direktno na teme zbog iritacije i mašćenja) ka vrhovima, blago  prolazeći prstima kroz kosu.
-         Ukoliko je kosa dugačka, može se dodati još balzama na krajeve i pročešljati  češljem sa širim zupcima.
-         Regenerator obično stoji oko pet minuta, a zatim se detaljno ispira mlakom vodom, po istom principu kao i šampon.

Za sjajnu kosu 
U četiri šoljice tople vode sipajte jednu kašičicu meda. Ako imate svetlu kosu, u smesu možete dodati  i malo isceđenog limuna. Nakon što ste je oprali, prelijte smesu po kosi i  osušite je. 

Za definisane kovrdže
Isperite kosu mineralnom vodom!


SUŠENJE KOSE
-         Iscedite vodu iz kose, pritisnite je rukama  ka temenu i lagano gurajte prema vratu. Ako je kosa baš duga, manje pramenove prstima nežno vucite prema vrhovima, kako bi iscedili vodu.
-         Stavite peškir na glavu i pritiskajte kosu celom dužinom kako bi upio vodu. Možete peškirom i masirati teme, ali koristite vrhove prstiju i veoma male pokrete.
-         Podignite kosu u turban i ostavite je tako još desetak, petnaest minuta.
-         Praktikujte raščešljavanje širokom četkom, krenite od krajeva prema temenu da bi se razmrsili čvorovi i kosa postala glatka.
-         Sušite kosu prirodnim putem ili feniranjem.