Странице

недеља, 14. фебруар 2010.

EMO frizure trenutnog osećanja i raspoloženja ♥ by Ucha Hair

Iako je nastao kao muzički pokret ’’ Washington punka’’ sredinom i krajem 80- ih godina prošlog veka, emo kultura ili pokret, kako ga neki nazivaju, aktuelan je i danas.
Počeo je bendovima One Last Wish, Fire Party, Rites Of Spring, Embrance, a poslednjih godina se emom smatraju My Chemical Romance, Bright Eyes, The Used, Taking Back Sunday i mnogi drugi koji izazivaju burne polemike. Ako ostavimo po strani sve optužbe raznih kritičara i psihologa ,možemo videti jedan specifični pod- žanr hardkor panka koji sadrži određeni stil frizura, mode i muzike u kom mladi ljudi, obično tinejdžeri i adolescenti, izražavaju svoja unutrašnja osećanja spoljašnjim izgledom. Emo je zapravo skraćenica od EMOTIONAL...
Ovaj stil je prikazan stereotipnim nošenjem tesne džins odeće, majica sa logotipima , natpisima i slikama bendova, skeleta, zvezdica... Upadljivi modni detalji su naočare sa debelim okvirom , torbice sa zebra ili leopard printovima i meka obuća, obično Converse- All Star, fokusirana na tamne boje. Obavezni su i bedževi, Hello- Kitty nakit , pirsing, kao i asesoari od lanaca, kopči, dugmića, mašnica, krunica, kao i tamnija šminka oko očiju koju primenjuju oba pola. Iako se na prvi pogled čini kao previše ekstravagancije sa šarenolikim detaljima, sve ovo se odlično može uklopiti i u elegantnijoj varijanti intelektualnog emo-a sa košuljama, kravatama i kratkim haljinicama za princeze...





Emo frizure mogu biti bilo koje dužine i lako se prave kod kuće. Dobra ideja je da se kosa prethodno profesionalno oblikuje zbog oštrih rezova, jer je potrebno da istanjeno pada u slojevima. Ne postoje posebna pravila kada je u pitanju bojenje i šišanje. Emo stilovi frizura su različiti, ali su u svim uključene tri osnovne karakteristike:
♥ Višebojno - kosa je u bojama koje variraju od plave, crvene, ljubičaste do crne, sa šiškama preko cele jedne strane lica , tako da prekrivaju jedno ili oba oka. Osnova emo stila je crna kosa koja je bojena u celini ili u pramenovima. Iako po mišljenju fanova plava kosa nije odgovarajući tip za emo frizure, stilizovana sa primesom divljeg panka u sebi ,ona može biti neverovatno moderna i primećena u javnosti.




Pošto je ipak poželjna višebojnost , da se kosa ne bi previše štetila, koriste se privremene ekstenzije sa klipsom zbog jednostavnog stavljanja , skidanja i ekstremnih promena. One mogu biti življih boja, u prirodnoj boji kose, crnoj ili beloj. Pramenovi se mogu šarati i sprejevima za kosu, praveći vertikalne ili horizontalne linije i tacke.




♥ Asimetrično - emo frizure su obično asimetrične u naletima, sa stepenima koji padaju u slojevima. Ovakav oblik kose dozvoljava maštovitost i originalnost, stvarajući odjednom dobro negovan, trendi izgled.
Drastičnija asimetrija je vidljivija na kratkoj i kosi srednje dužine, a naglašava se izvlačenjem pramenova voskom ili fiksira lakom za kosu. Pošto su ove frizure stepanasto ošišane u ‘’bičevima’’, donji slojevi se mogu prikačiti ukosnicama ispod onih koji padaju na potiljku, da bi se dobila kraća i potpuno drugačija frizura sa vrhovima koji jedva prekrivaju vrat.




♥ Ravno- ukoliko ne pomogne dobro feniranje ili balzami za postizanje glatke i ravne kose, ovakav izgled se obično postiže presama za kosu. Pošto one mogu biti dosta štetne u slučaju čestog korišćenja, kosu je potrebno zaštititi određenim serumima da ne bi delovala oštećeno, iskidano i suvo. Iako emo frizure deluju neuredno, kosa treba da bude negovana, zdrava i na prvom mestu sjajna. Špicevi na krajevima ravne kose mogu se voskom izvući na gore, u raznim dužinama i oblicima.



Sve elemente ovih frizura nose podjednako devojčice i emo dečaci, eksperimentišući i zabavljajući se pred svojim ogledalima...
Svako može imati svoju ''emo'' frizuru. Ne morate kopirati ono što drugi nose, budite maštoviti i izgradite sopstveni stil u skladu sa Vašim emocijama ♥.