Странице

недеља, 17. јануар 2010.

Vintage frizure XX veka by Ucha Hair

Frizure, kao jedan od bitnih faktora modne industrije, obeležavale su određene vremenske periode. Mnogo njih je otkriveno tokom 20- og veka, ali su samo neke ušle u istoriju....

...1920. godina je donela trendove koje su postavile filmske zvezde tog vremena.
One koje su se prve usudile da nose kratki ,, bob'' bile su retke intelektualke, a nešto kasnije i modernije devojke dečačkog izgleda, kako bi uz ovu frizuru i jaku šminku pokazale prezir prema društvenim normama svog vremena.
Izgled nezavisne žene slobodnog duha nije se mogao zamisliti bez ruža crvene boje i kratko odsečene kose naparfemisane uljima i brilijantinima. Ova frizura pojavljivala se u raznim varijacijama, uvijene ili nisko pokupljene kose uz glavu.
Stil je na početku bio previše kontraverzan, ali se situacija u potpunosti promenila kada se zvezda nemog filma Louise Brooks ošišala i dovela ovaj stil do vrhunca popularnosti u Njujorku.
Dugi redovi pred salonima za ,, bob'' frizuru stvaraju se i danas. Ono što je zaista jednostavno kod nje je sposobnost da pristaje mnogim oblicima lica, bilo da je klasično šišana ili modernije, u slojevima, prilagođavajući se ličnom stilu.



 Na početku 1930- te žene su dečački izgled zamenile nešto mekšim i elegantnijim linijama. I dalje inspirisane filmskim divama, poput Grete Garbo, frizure su imale oblik bujnih talasa na glavi, sa razdeljkom koji se deli sa strane ili po sredini. Dame su na svoju kosu nanosile razne pomade, a potom prelamale male delove svoje kose oko prsta, pričvrćujući ih veoma čvrstim ukosnicama. Talasi su se na željeni način formirali naknadno, uz glavu ili nešto slobodnije i ukrašavali se otmenim aksesoarima.




Romantičane, ženstvene, meke lokne koje padaju na ramena pojavljivale su se i u stilovima '40- ih godina prošlog veka. Ovakav izgled se, ipak, više ostavljao za večernje izlaske, ovih ratnih godina.
Pošto su mnoge žene radile u fabrikama, frizure su morale da budu što praktičnije, te je kosa bila uredno pokupljena.
Ovaj stil pokupljene kose se razvio u pravcu elegantnih urolanih punđi, na različite načine.
U dnevnoj varijanti su nosile maramu oko potiljka i preko ušiju, štiteći svoje uredne kovrdže na vrhu glave.





Posleratni period krajem '40-ih i početkom '50- ih godina donosi duboke promene u muzičkim i dizajnerskim pravcima, što se odrazilo i na stilove oblačenja i frizure. Kombinacija pobune, seksualnosti i slobode, pronalazi se u stilu ''Pin up'' devojaka, atraktivnih modela sa kalendara i postera, koje su na posletku postale hit. Blago prelomljena, puštena kosa do ramena, sa šiškama koje formiraju oblik vala ili rolnice, bleda put, intenzivna boja usana, istaknute oči maskarom i ajlajnerom definišu stil koji se kopira i danas.
'' Rockabilly'' muzika u ovom periodu donosi istoimeni trend frizura, buntovnih devojaka koje su euforično skakle uz popularnu Elvisovu muziku.



Žene '60- ih su svojim izgledom i frizurom pokušavale da odaju utisak da se svi kućni poslovi mogu odraditi sa lakoćom, a da ipak izgledaju moderno i negovano. Beehive (Košnica) stil omogućavao je dnevnu frizuru koji se lako oblikuje, a dugo opstaje.
Povratak češljanih, visoko natapiranih i fiksiranih frizura možemo videti i u današnjim stilovima.


Sve što je kasnije usledilo bilo je prepušteno mašti i slobodi oblikovanja kose, sa varijacijama retro stilova.
Ni danas ne možemo sa sigurnošću tvrditi da se neće vratiti u modu one frizure koje smo možda smatrali zastarelim u određenom periodu. Svaka od njih je ostavila svoj trag...